Kultura  

Promocija knjige Dunavski put jamne kulture – Humke u Vojvodini

U ponedeljak, 24. januara, u 13 sati, u kino sali Muzeja Vojvodine (Dunavska 37) održaće se promocija knjige: Dunavski put jamne kulture – Humke u Vojvodin, treće iz serijala: Uticaj jamne kulture na praistorijsku Evropu.
Promocija knjige Dunavski put jamne kulture – Humke u Vojvodini

FOTO: Muzej Vojvodine

Knjiga je nastala kao rezultat saradnje Arheološkog instituta Poljske akademije nauka, odeljenja u Krakovu i Muzeja Vojvodine.

Projekat Dunavski put jamne kulture je izveden u periodu 2016-2021. godine. Izvršena su geomagnetska merenja humki u Šajkaškoj i istraživanja dve humke: Ciganske humke kod Šajkaša, i Medisove humke kod Žablja. Otkrivena su četiri groba jamne kulture, i jedan grob kasoantičkog perioda. Datiranje radioaktivnim ugljenikom, utvrdilo je starost grobova jamne kulture u vreme 2900-2700 godina p.n.e.

U knjizi su obrađeni i svi dosadašnji nalazi iz humki ovog perioda na tlu Vojvodine. Dati su rezultati analiza skeletnih ostataka u svrhu datiranja metodom S14. Na nalazima iz humki istraženih u okviru projekta, izvršene su sveobuhvatne analize koštanih ostataka, kamena, drveta, izotopa ugljenika, azota i stroncijuma. Rendgenska fluorescentna analiza je korišćena za zlatne naušnice iz Uljme.

Knjiga je tako dala sveobuhvatne podatke o obredima sahranjivanja u Vojvodini na početku 4. milenijuma pre naše ere, u vreme indoevropske seobe.

Izvor: www.muzejvojvodine.org.rs