Kultura   Pančevo   Najvažnije  

Birclin: Nastavljamo sa uređenjem zgrade Narodnog muzeja Pančevo

Narodni muzej u Pančevu ovog proleća nastavio je da radi na obnovi zgrade Magistrata, restauracijom i konzervacijom ulaznih vrata u levo krilo, iz dvorišta Muzeja. Narodni muzej Pančevo za ove radove izdvojio je 400.000 dinara.
Birclin: Nastavljamo sa uređenjem zgrade Narodnog muzeja Pančevo

FOTO: Narodni muzej Pančevo

Miroslav Birclin, v.d. direktora Muzeja kaže da će ove godine biti konzervirana i restaurirana dvorišna ulazna vrata u levo i desno krilo.

- U planu je i obnova i vraćanje u prvobitno stanje, velike kapije koja vodi ka holu i Gradskom parku. To su veoma reprezentativne kapije koje su u prilično lošem stanju. Zvali smo restaurateore-konzervatore, dali su nam mišljenje, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Cela zgrada i svi njeni delovi su spomenik od velikog značaja. Na osnovu Elaborata određeno je šta sve treba da se uradi. Vrata su od hrasta, a kad smo skinuli staru farbu videli smo da su neki delovi vrata zamenjeni čamovinom koja je manje kvalitetno drvo. Vratili smo sve originalne delove u hrastovo drvo nakon čega su usledili farbanje i premazivanje zaštitnim sredstvima visokog kvaliteta, kaže Miroslav Birclin, v.d. direktora ove kulturne ustanove.

Krajem 2021. restauratori-konzervatori vredno su radili na obnovi i vraćanju sjaja glavnom ulazu, trima kapijama Magistrata, danas Narodnog muzeja Pančevo.

Tokom prošle godine adaptiran je i galerijski prostor u prizemlju zgrade. Urađeno je novo osvetljenje, renovirani su pod i zidovi.

- Otvorili smo jedna vrata koja su bila zazidana posle Drugog svetskog rata i time galerijski prostor učinili pristupačnijim publici, kaže Birclin.

Zgrada Magistrata podignuta je između 1833. i 1838. godine.