Kultura   Pančevo  

Izložba železnice, 19. aprila u pančevačkom Narodnom muzeju

Izložba fotografija „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“ autora Josipa Vebera, novinara i publiciste iz Pančeva, biće otvorena u utorak, 19. aprila u 13 sati u Narodnom muzeju u Pančevu.
Izložba železnice, 19. aprila u pančevačkom Narodnom muzeju

FOTO: Piqsels

Publici će biti predstavljene fotografije koje predstavljaju razvoj železničke infrastukture, ali i celokupne privrede u tom periodu. Ova izložba predstavljena je u mnogim gradovima Crne Gore, a plod je dugogodišnjeg istraživanja autora.

Izložbu predstavlja devedeset fotografija nastale u periodu od 1901. do 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine.

Otvaranju izložbe će prisustvovati delegacije gradova Pančeva, Herceg Novog i Trebinja, predstavnici železničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i turističkih organizacija Herceg Novog i Trebinja čija će ponuda biti predstavljena u sklopu otvaranja izložbe fotografija.

Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničara koji su radili u ŽTO Sarajevo, arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske.

One na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga, koje su se nakon ukidanja saobraćaja, na žalost, postepeno gasila…

Deo ovih fotografija objavljen je i u fotomonografiji „Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968“ autora Josipa Vebera čije je treće dopunjeno izdanje izašlo krajem 2021. godine, a čija će promocija uskoro biti priređena u Herceg Novom.