Ekologija   Ekonomija   Južni Banat   Plandište   Najvažnije  

Odobrena sredstva za projekat pošumljavanja u Plandištu

U cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u Plandištu, predsednik ove Opštine Jovan Repac prisustvovao je svečanom potpisivanju ugovora u Ministarstvu zaštite životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta za pošumljavanje. Vrednost realizacije ovog projekta iznosi 1.100.000,00 dinara, od kojih je 600.000,00 dinara dobijeno po osnovu konkursa, dok je preostalih 500.000,00 dinara obezbeđeno iz budžeta lokalne samouprave.
Odobrena sredstva za projekat pošumljavanja u Plandištu

FOTO: Pixabay

“Na osnovu konkursa koju je raspisalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine Opštinina Plandište je dobila sredstva za sufinansiranje projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja biodiverziteta. Obzirom da Opština Plandište spada u područja sa najmanjim procentom šumovitosti u Vojvodini, sa svega 0,5% zasada pod šumom, ralizacija ovog projekta biće od velike važnosti za povećanje procenta šuma na našoj teritoriji. Posebno bih istakao odličnu saradnju sa Ministarstvom, zahvaljujući kojoj smo u samo u prethodne tri godine realizovali velike projekte i pošumili više od 25 ha degradiranih površina, gudura i nepristupačnog zemljišta, čime značajno širimo površine pod zasadom šuma.

Osnovni cilj projekta je povećanje površina pod zasadom šuma, pošumljavanje degradiranog i erozivnog zemljišta, stvaranje vetrozaštitnog pojasa i očuvanje predeonog diverziteta i mi ka tom cilju idemo vrlo odlučno i sa velikim uspehom učestvujemo na ovako velikim projektima”, istakao je Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište. “Ovakvi i slični projekti su od velikog značaja za čitavu Opštinu Plandište, jer želimo da u narednih 5 do 10 godina drastično povećamo zasade pod šumom, naročito na vetrozaštitnim pojasevima i zemljištu koje po svojim karakteristikama predstavljaju pogodno tlo za pošumljavanje”, istakao je Jovan Repac.