Južni Banat   Vršac   Najvažnije  

Prvomajski praznik na Vršačkim planinama

Prvomajski praznik u svim mestima rezervisan je za boravak u prirodi, a Vrščani i njihovi gosti tradicionalno ovaj praznik provode na Vršačkim planinama.
Prvomajski praznik na Vršačkim planinama

FOTO: TO Vršac

Prvomajski praznik je idealna prilika da osvojite najviši vrh Vojvodine – Gudurički vrh. Tu je još nekoliko vrhova manje nadmorske visine, uz brojne druge sadržaje.

- U ponudi su više ili manje zahtevne pešačke staze, klub Izazov za ljubitelje ekstremnih sportova, Odmaralište Crvenog krsta za osveženje sa igralištima za decu i mini zoo-vrtom, a turistički info-centar na raspolaganju je za sve informacije i savete, kaže Jasna Živković iz Turističke organizacije.

Ako iz bilo kojeg razloga niste raspoloženi, ili niste u mogućnosti da peške, biciklom ili svojim vozilom od grada dođete do brega, jedan deo puta i ove godine možete preći i organizovanim prevozom. Polazak iz grada je ispred stajališta “Šinković”, a usputna stajališta preko puta “Bakića”, kod škole “Nikola Tesla” i kod Helvecije.

- Grad Vršac i Turistička organizacija Vršac i ove godine obezbedili su besplatan prevoz do brega 1. maja, polasci su u 10, 11 i 12h a povratak u 16:30, 17:30 i 18:30, napominje Jasna Živković.

Kada su u pitanju odmori i slobodno vreme, sve popularnija su i seoska domaćintsva i pejzaži u okolini Vršca. Iz Tirostočke organizacije preporučuju Zagajička brda i prelepe peščane dine, kao i posetu Šušari i tamošnjim seoskim domaćinstvima.

Prelepa priroda očekuje turiste i u selu Malo Središte, uz preporučenu obaveznu posetu istoimenom manastiru, nezaobilazni manastir Mesić,  već dobro poznato vinsko selo Gudurica i podrumi na Vinskom putu.

Turistička organizacija apeluje na sugrađane da, ukoliko borave na otvorenom, prostor po odlasku ostave u urednom i čistom stanju, da oprezno rukuju vatrom a otpatke i smeće odlože na za to predviđena mesta ili ih uklone iz prirode, kako bismo sačuvali bogatstvo koje u tom smislu imamo.