Srbija   Ekologija  

JP “Nacionalni park Fruška gora”: Tokom prvomajskih praznika očekuje oko 50.000 posetilaca

U sklopu akcije “Fruškovanje 2022”, svi zaposleni u JP “Nacionalni park Fruška gora” uredili su sve turističke lokalitete kako bi Nacionalni park što lepše dočekao svoje posetioce.
JP “Nacionalni park Fruška gora”: Tokom prvomajskih praznika očekuje oko 50.000 posetilaca

FOTO: Nacionalni park Fruka Gora

Ofarbani su drveni mobilijari na izletištima i putokazne table, uklanjano je smeće iz šume, sa staza i pored puta, posebno duž pravca M-21 i grebenskog puta.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavkom novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanjem putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode.

U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Naknada za korišćenje motornog vozila u zaštićenom području iznosi 300 dinara.

Kako pravilno roštiljati i odložiti smeće na Fruškoj gori

Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje.

– Molimo sve posetioce da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada već odgovornim ponašanjem, na prvom mestu tako što će nakon svog boravka odložiti smeće u zatvorene kese i poneti sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima. Od izuzetne važnosti je napomena da se vatrna nakon upotrebe mora obavezno ugasiti. Nije dozvoljen ulazak niti bilo kakva aktivnost u područjima prvog stepena zaštite koja su posebno obeležena. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena – naglašavaju u NP “Fruška gora”

Za vikend i 50.000 posetilaca

Ove godine se tokom prvomajskih praznika očekuje oko 50.000 posetilaca i zato je veoma bitno da se svi upoznaju sa pravilima ponašanja u prirodi pre nego što krenu put fruškogorskih lepota.