Pančevo   Najvažnije  

Pančevo: Konkurs za građane koji žele da započnu sopstveni posao

U okviru realizacije aktuelnog prvog projektnog ciklusa u Pančevu „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“, nemačka organizacija Help i Grad Pančevo pozivaju sve kojima je potrebna podrška u započinjanju ili razvoju poslovnih delatnosti da se prijave na konkurs koji je otvoren do 31. januara.
Pančevo: Konkurs za građane koji žele da započnu sopstveni posao

FOTO: Grad Pančevo

Prednost pri odabiru korisnika će imati dugoročno nezaposleni, mladi, Romi, sakupljači sekundarnih sirovina, žene i ostale ugrožene kategorije stanovništva.

- Pozivaju se svi zainteresovani, prvenstveno nezaposleni, koji žele da sebi i svojim porodicama obezbede redovan izvor prihoda da iskoriste ovu mogućnost. Podrška u okviru Help-ovog programa, biće pružena onim licima koja zadovolje socijalne i ekonomske kriterijume. Kriterijumi omogućavaju selekciju realnih i održivih malih biznisa, kojima će kroz projekat biti pružena podrška u opremi u vrednosti od oko 2.000 i 3.600 evra, paket poslovnih obuka (biznis plan, marketing i menadžment), stručne obuke za relevantne delatnosti, i savetodavna stručna podrška unapređenju razvoja malih biznisa, objasnio je Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Obaveze korisnika, koji sa Help-om potpišu ugovore o donaciji, su registracija poslovne delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije, kao i da pohađaju poslovne i stručne obuke, i izvrše povraćaj 10% od vrednosti donacije koja im bude odobrena.

Projekat finasira Švedska vlada preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida, a sufinansira Grad Pančevo sa 21.240 evra. Ukupna vrednost projekta koje će se sprovesti u Pančevu iznosi oko 75.000 evra i ovim sredstvima biće podržano 33 mala biznisa u oblastima zanata, usluga i poljoprivrede.

Prva faza projekta „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“ realizuje se od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine u gradovima Pančevo, Kraljevo, Čačak i opštinama Prijepolje, Vladičin Han i Bosilegrad.

Opšti cilj projekta je doprinos smanjenju siromaštva, socijalnoj inkluziji, inkluzivnom i održivom ekonomskom razvoju, punoj i produktivnoj zaposlenosti, kao i ostvarivanju zadovoljavajućih uslova rada za sve, putem obezbeđivanja poboljšanog pristupa tržištu rada i zapošljavanju. zadovoljavajućih uslova rada za sve, putem obezbeđivanja poboljšanog pristupa tržištu rada i zapošljavanju.

Prijavni formulari mogu se preuzeti na sajtu Grada Pančeva, u Gradskoj upravi Grada Pančeva u kancelariji 303, u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu i u mesnim kancelarijama.