Srbija   Društvo  

Međunarodni dan medicinskih sestara - 12. maj

Današnji dan obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.
Međunarodni dan medicinskih sestara -  12. maj

FOTO: Pixabay

Svake godine Međunarodno veće sestara (ICN) preporuči temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema je „Medicinske sestre: Glas koji vodi“.

ICN je na svom sajtu objavio kompilaciju studija slučaja koje su dostavile medicinske sestre širom sveta kako bi prikazale inovativne poslove u koje su uključene svakog dana (https://www.icn.ch/what-we-do/campaigns/international-nurses-day).

U dostupnom materijalu prikazan je rad medicinskih sestara tokom pandemije COVID-19 ,kao i široka paleta inovativnih znanja i veština kako bi na pravi način brinule za one koji pate od drugih bolesti. Briga za zdravlje je kontinuirana od rođenja do smrti, od nezaraznih do zaraznih bolesti, mentalnog zdravlja, hroničnih stanja, u bolnici, u porodičnom domu, medicinske sestre pružaju pristupačnu i celovitu (holističku) negu usmerenu individualno na zdravstveno stanje svake osobe.

Poruke kampanje fokusirane su na promociju sestrinske profesije kao i borbu za prava medicinskih sestara na bezbedno radno okruženje, pristojne plate i učešće u odlučivanju i upravljanju.