Ekonomija   Društvo  

Ministar Mali: Mali: Izdato više od 10 miliona fiskalnih računa sa QR kodom

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je prvi put pređena cifra od 10 miliona izdatih fiskalnih računa sa QR kodom na novom sistemu e-fiskalizacije.
Ministar Mali: Mali: Izdato više od 10 miliona fiskalnih računa sa QR kodom

FOTO: Ministarstvo finansija

- Izdato je ukupno 10.065.943 fiskalnih računa, koji su automatski, u realnom vremenu, ušli u sistem Poreske uprave. Osim što Poreska uprava ima bolji uvid u to šta se dešava na terenu, i građani mogu da provere da li su računi ispravni, tako što će skenirati QR kod i na taj način pomoći državi u borbi protiv sive ekonomije, objavio je Mali na Instagram nalogu.

Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, naglasio je on.

Kako je dodao, ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

- Zahvaljujući budžetskim prihodima mi gradimo puteve, bolnice, škole, naučno-tehnološke parkove, pomažemo privredi i građanima u vreme krize, i zato je bilo važno da uvedemo red u ovaj sistem i da idemo u korak sa razvijenim zemljama, naveo je Mali.