Auto Moto  

Sigurna vožnja u zimskim uslovima

Kaže se da čizma glavu čuva, a kada govorimo o saobračaju, mogli bismo pouzdano da tvrdimo da zimski pneumatici čuvaju živote.
Sigurna vožnja u zimskim uslovima

FOTO: Pixabay

U zimskom periodu putevi mogu biti veoma opasni i zahtevaju veoma pažljivu vožnju. Sneg, led i vlaga na kolovozu obavezuju vozače da pneumatike prilagode hladnom godišnjem dobu. Zimske gume će vam obezbediti potrebnu stabilnost na putu, ali i bezbednu vožnju.

U poređenju sa letnjim, zimske gume imaju znatno bolje vozne karakteristike u zimskim uslovima. One poboljšavaju prijanjanje i ponašanje automobila pri kočenju na mokrim i zaleđenim putevima. 

Od 1. novembra do 1. aprila vozači su u zakonskoj obavezi da na automobilima imaju sve četiri zimske gume, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica. 

U navedenom kalendarskom periodu, izvan naseljenih mesta, obavezno je imati lance koji se, ukoliko je sneg na kolovozu, montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

Sa zimskim pneumaticima, vaš automobil je mnogo sigurniji i možete bolje da reagujete na potencijalni rizik od nezgode.

Gume su proizvod koji je vrlo izložen habanju, pa se zato moraju blagovremeno menjati. 

Postoji više načina da utvrdite da li su vaše gume pohabane:

  • Merenje dubine šare je najjednostavniji metod da utvrdite stepen pohabanosti. Dubina šare na zimskim gumama ne sme biti ispod 4 mm.
  • Indikator habanja je ugrađen u profil guma. Njegovo ocrtavanje predstavlja još jedan prost način utvrđivanja dubine šare.
  • Ponašanje vašem automobila u vožnji može umnogome da ukaže na istrošene pneumatike. Slaba startnost, loša vuča, proklizavanje točkova, skoro sigurno znače da morate da menjate vaše gume.