Lepota i zdravlje  

Masline u službi zdravlja i lepote

Konzumiranje maslina ili korišćenje maslinovog ulja u ishrani može sprečiti nastanak različitih zdravstvenih problema.
Masline u službi zdravlja i lepote

FOTO: Pixabay

Antioksidativne materije koje masline sadrže sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način smanjuju mogućnost formiranja naslaga na zidovima krvnih sudova. Na taj način smanjuje se rizik od zdravstvenih stanja kao što su rak, dijabetes, moždani udar i bolesti srca.

Masline su bogate vitaminom E, koji povoljno utiče na zdravlje kože i jačanju imuniteta.

Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici. Stoga, konzumiranje ove namirnice može smanjenjiti alergijske reakcije. 

Masline su, takođe, dobar saveznik i kada je mršavljenje u pitanju. Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti (poput mleka, putera, slanine...) podstičemo gubitak kilograma.

Takođe, maslinovo ulje podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin.