Južni Banat   Bela Crkva   Kultura  

Otvorena izložba radova Tamare Dragan u Beloj Crkvi

Izložba radova vajarke Tamare Dragan otvorena je u Muzeju u Beloj Crkvi u okviru manifestacije Muzeji Srbije – Muzeji za 10.
Otvorena izložba radova Tamare Dragan u Beloj Crkvi

FOTO: Narodni muzej u Beloj Crkvi

Na izložbi pod nazivom „The stories we tell“ Tamara Dragan je belocrkvanskoj publici predstavila noviju seriju radova koji su nastajali od 2019 godine.

Tamara Dragan, rođena 1990. godine u Beloj Crkvi. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 2009. godine na odseku vajarstva, u klasi prof. Gordane Кaljalović, a master studije završava 2016. u klasi prof. Tomislava Todorovića. Učestvovala je na više grupnih izložbi, između kojih je i izložba Niš Art Fondacije „Mladost 2018“, kao i internacionalna izložba “Banatski Paviljon”, u Temišvaru. Dobitnica je nagrade Umetničke livnice „Stanišić“ za najuspešniji umetnički rad iz stručno umetničke discipline vajanje 2013. godine.

O radovima i autorki je govorio Igor Vokoun, viši kustos, direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi.

“Tamara je veoma poznata našoj publici, pre svege jer je Belocrkavnka, ali i po tome što je i 2016. godine izlagala svoja dela u galerijskom prostoru muzeja u okviru izložbe “Identitet prostora” baveći se staništem skulpture i odnosom prostora koji okružuje skulpturu. Serija koja je nastala nakon toga, “Surface Space” izlagana je u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji. Priče koje pričamo su radovi manjeg formata i prikazuju spoj dve celine, dva segmenta u stvaralaštvu koja su povezana. Izložba „The stories we tell“ je serija radova manjih formata skloljenih u različite kompozicije, kombinacijom više radova dobijate drugačiju poruku. Kroz radove je definisan odnos teksture i površine, kao i međusobni odnos geometrijskih oblika koji u celosti definišu autorkino interesovanje u domenu staništa skulpture i njenog prostora”, izjavio je Vokoun.

Umetnica Tamara Dragan izrazila je svoje zadovoljstvo što po drugi put izlaže u svom rodnom mestu i naglasila da iz tog razloga ova izložba ima posebnu vrednost.

“Polje mog istraživanja se prethodnih godina pomeralo od sveopšteg ispitivanja prostora, kroz prizmu odnosa skulpture i posmatrača, preko sabijanja prostora forme i prelaženja sa slobodne skulpture na reljef do trenutnog stanja stvari gde forma počinje da dobija manje dimenzije i samim tim postaje jos suptilnija u svojoj skulpturalnoj masi. Reljefi su koncipirani kao kolaži od metala. Delove metala savijam u trouglove od kojih pravim okvir rada, a unutarašnjost ispunjavam sečenim površinama koje onda uklapam i stvaram kompoziciju. Oblici koji se pojavljuju na reljefima su geometrijski, oštrih uglova, pomoću kojih pravim kompozicije na licu mesta bez prethodnih skica. Sličan postupak koristim i na radovima manjeg formata koje sklapam po principu kolaža, sagledavajući i ispitujući prostor pomoću kompozicije i osnovnih elemenata gradjenja kao što su ravnoteža, boja, tekstura, kontrast”, napisala je autorka Tamara Dragan u katalogu koji prati izložbu.

Izložba je izazvala veliko interesovanje belocrkvanske publike,a posetioci su tokom cele večeri dolazili u Muzej gde su imali priliku da obiđu i novu stalnu postavku.

Veče je posebno oplemenio i Aleksa Furduj, učenik Tehničke škole “Sava Munćan”, izvođenjem dela klasične muzike na klaviru.

Radovi Tamare Dragan biće izloženi u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi do kraja juna i svi posetioci ih mogu pogledati kao i stalnu postavku u renoviranom prostoru.