Auto Moto  

Prespora vožnja ugrožava saobraćaj

"Besni" automobili sa bahatim vlasnicima, koji "legnu na gas" prva su asocijacija na opasnu vožnju, ali manje je poznato da živote ugrožavaju i oni koji su prespori na putu.
Prespora vožnja ugrožava saobraćaj

FOTO: Pixabay

Spora vožnja, ispod ograničenja brzine, ugrožava saobraćaj i može da izazove brojne probleme.

Čak 69% anketiranih doživelo je opasnu situaciju zbog “presporih vozača”, a stvara se rizik od gužvi, frustracija i opasnih preticanja.

Gotovo isti broj ljudi (66%) ističe da ih takvo ponašanje na putu često ili povremeno nervira.

Prema Članu 42 Zakona o bezbednosti saobraćaja "vozač je dužan da brzinu kretanja prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima". U daljem tekstu istog člana dalje piše da ako vozač vozi sporo u meri da ometa normalan saobraćaj, dužan je na prvom odgovorajućem mestu da omogući da ga drugo vozilo pretekne, obiđe ili prođe. 

Na autoput ne može da izađe moped ili bicikl. Trebalo bi da bude homogen tok vozila, da saobraćaj teče kao reka. Kada se pojavi jedno vozilo koje svi pretiču, da jedan ide brže a drugi sporije, tu imate nezgode, nalete i nagla kočenja. Tako je u gradu, i na autoputevima i putevima za motorna vozila gde bi bila veća razlika u brzinama, između 40 i 100 kilometara na sat. Svaka različita brzina utiče na bezbednost saobraćaja, kažu stručnjaci.