Politika   Najvažnije  

Ključan razgovor predsednka Putina i Vučića sledeće nedelje

Predsednici Ruske Federacije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države - saznaju "Novosti".
Ključan razgovor predsednka Putina i Vučića sledeće nedelje

FOTO: INSTAGRAM.COM/BUUCNOSTSRBIJEAV

Kako prenose dobro obavešteni izvori, od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen.

 

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja i načelni pregovori dveju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati plin pred jednu od najneizvesnijih zima u poslednjih nekoliko decenija, imajući u vidu da svet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo zapad.

 

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu, jer je Beograd s jedne strane pritešnjen otvorenim zahtevima evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim merama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stroprocentno zavisna od gasa koji stiže iz najveće države sveta.