Lepota i zdravlje  

Četiri poslastice za dijabetičare

Dijabetes je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.
Četiri poslastice za dijabetičare

FOTO: Pixabay

Mafini s borovnicama

Sastojci:

400 g zobenog brašna

200 g borovnica

150 ml malomasnog ili zobenog mleka

1 čajne kašike cimeta

1 jaje

1 čajne kašike rendane korice limuna

1 čajne kašike rendane korice naranče

1 čajne kašike ekstrakta vanilije

4 kašike kokosovog ulja

2 čajne kašike praška za pecivo 

malo soli

3 kašike stevije

 

Postupak:

U posudi pomešajte zobeno brašno, steviju, prašak za pecivo, so i cimet. U drugoj posudi pomešajte mleko, kokosovo ulje, borovnice, koricu limuna i narandže i ekstrakt vanilije. Mešajte dok se svi suvi sastojci u drugoj posudi ne navlaže. Dodajte vlažnu smesu u smesu s brašnom i mešajte dok ne dobijete jednoličnu vlažnu smesu.

Smesu izlijte u kalupe za mafine do 2/3 visine mafina. Pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite i ostavite da se ohlade prije serviranja.

 

Čokoladne energetske pločice

Način pripreme:

100 g zobenih pahuljica

3 žlice oraha, usitnjenih

1 belance

3 kašike maslaca od kikirikija

2 kašike meda1/2 čajne kašike ekstrakta vanilije

3 kašičice lanenih semenki

2 kašike zobenog brašna

2 kašike naredne čokolade (min. 75% kakaa)

malo soli

 

Način pripreme:

Zagrijte peć na 150 stepeni, pa na pleh stavite papir za pečenje. Istresite zobene pahuljice i orahe i stavite u peć na 10-ak minuta, samo da se malo istostiraju i dobiju aromu. Izvadite i ostavite da se hladi.

Pojačajte temperaturu na 180 stepeni. U posudi pomiješajte belance, maslac od kikirikija, med, ekstrakt vanilije i so. Dodajte pečene orahe i zobene pahuljice, mlevene lanene semenke, zobeno brašno i rendanu čokoladu i sve dobro izmiešajte dok se ne sjedini.

Smesu istresite na pleh i pecite 20-ak minuta, dok ne postane zlatno-smeđe boje. Isecite na kockice i ohladite.

 

Heljdine palačinke

Sastojci:

50 g heljdinog brašna

50 g zobenog brašna

1 jaje

150 ml mleka

100 ml vode

1 čajna kašičica cimeta

1/2 kašičice lanenih semenki

malo soli

1 kašičice kokosovog ulja

100 g svežeg sira

100 g šumskog voća

 

Način pripreme:

Pomešajte heljdino i zobeno brašno te im dodajte sveže mlevene lanene semenke, jaje, mleko, vodu i malo soli. Pecite palačinke na malo kokosovog ulja. U posudici pomešajte šumsko voće i sveži sir te smesom napunite palačinke.

 

Zobene pahuljice s voćem i orašastim plodovima

Sastojci:

60 g zobenih pahuljica

200 ml zobenog mleka

1/2 jabuke, narenadne

2 kašičice šumskog voća

1/2 čajne kašičice cimeta

2 kašičice mešanih orašastih plodova (orah, badem)

 

Način pripreme:

U posudici zagrijte zobeno mleko pa istresite zobene pahuljice i mešajte. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustoću zobene kaše. Pred kraj, dodajte narendanu jabuku i na sitno naseckane orašaste plodove pa promešajte i istresite u posudu. Pospite cimetom i dodajte bobičasto voće.