Ekonomija   Društvo  

Ukoro jedinstveno tržiste rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije uskoro će moći da se uz identifikacione brojeve "Otvorenog Balkana" zaposle u tim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera.
Ukoro jedinstveno tržiste rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije

FOTO: Privredna komora Srbije/Logo

Izdavanje prvih identifikacionih kartica, koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, očekuje se tokom Samita Otvorenog Balkana 7. i 8. juna na Ohridu, najavio je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na panelu "Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region" u okviru Open Balkan foruma.

On je rekao da Privredna komora Srbije, zajedno sa privrednim komorama Severne Makedonije i Albanije, poslovnom zajednicom, aktivno učestvuje i daje podršku vladama u sprovođenju inicijative Otvoreni Balkan kao i da je prioritet dalja implementacija dogovorenih sporazuma.

Đurđević ističe da je za bržu realizaciju i usaglašavanje administracija neophodno formirati implementacione i nadzorne organe na nivou inicijative Otvoreni Balkan koji bi pratili implementaciju i realizaciju celog procesa. 

Kaže i da ekonomije Zapadnog Balkana imaju zajedno oko 18 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod od 111 milijardi evra što je manje nego što ima jedna Češka čiji BDP iznosi 250 milijardi evra.

Dodao je da konkretni rezultati ove inicijative mogu da doprinesu i pomacima u Berlinskom procesu koji trenutno stagnira.