Opovo   Južni Banat   Društvo  

Novi EU projekat: Podrška najugroženijim porodicama u Opovu

Opština Opovo je započela realizaciju novog EU projekta u saradnji sa Centrom za sociajlni rad Opovo i Udruženjem „Siguran život“. Projekat je usmeren na obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i podršku pri zapošljavanju i inkluziji za najugroženije porodice u Opovu.
Novi EU projekat: Podrška najugroženijim porodicama u Opovu

FOTO: Opština Opovo

Projekat „Krug podrške“ se sprovodi od 1.aprila 2022. uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji implementira UNOPS (Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge).

Projekat se realizuje sa ciljevima da podrži uspostavljanje trajnih rešenja stambenog pitanja i da poveća šanse ranjivih socijalnih grupa za bolje pozicioniranje na tržištu rada kroz podizanje mogućnosti za (samo)zapošljavanje i poboljšanje životnog standarda.

U ranjive socijalne grupe prema projektnim kriterijumima spadaju porodice koje nemaju rešeno stambeno pitanje niti dovoljno ekonomskih mogućnosti da dođu do tog rešenja po tržišnim uslovima, a pripadaju sledećim kategorijama: romske porodice, porodice čiji je član osoba sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja i jednoroditeljske porodice (porodice sa samohranim roditeljem) sa teritorije opštine Opovo.

Glavne planirane aktivnosti su: obezbeđivanje stambenih rešenja kroz kupovinu i renoviranje 10 seoskih kuća sa okućnicom i sprovođenje mera socijalne inkluzije i podsticanja (samo)zapošljivosti za selektovane porodice (kroz obuke i nabavku opreme i alata), uz kampanju promocije i podizanja svesti među stanovništvom.

U narednim mesecima biće objavljeni javni pozivi za prijavu korisnika programa podrške, kao i za vlasnike kuća koji su zainteresovani da prodaju svoje stambene objekte na teritoriji opštine Opovo.

Projekat će trajati 16 meseci, do 31. jula 2023.