Lepota i zdravlje   Magazin  

Najbolja kombinacja namirnica

Bolje ih je jesi zajedno a evo i zašto...
Najbolja kombinacja namirnica

FOTO: Pixabay

1. Ovsena kaša uz sok od pomorandže idealna je kombinacija.

Jedno istraživanje pokazalo je učinkovitost kombinovanja ove dve namirnice. Iscedite svež sok od pomorandže i konzumirajte ga dok jedete ovsenu kašu. Sok od pomorandže umanjuje mogućnost od srčanog udara čak dva puta efikasnije kada ga uzimate sa ovsenim pahuljicama, nego kada ove namirnice jedete zasebno. Vitaminom C su pune narandže a fenoli koji se nalaze u obe namirnice  pročišćavaju arterije od holesterola.

2. Kombinacija brokolija i paradajiza

Istraživači su dokazali da kada konzumirate zajedno ove vrste povrća može da se spreči rak prostate. Razlog zbog koga se ovo postiže još nije utvrđen. 


3. Odličan spoj borovnica i grožđa

Antioksidantivna svojstva raznih vrsta voća kao što je jabuka, pomorandža, borovnica ili grožđe nisu toliko izražena ako se ne  kombinuju. Jedna od odličnih a zdravih kombinacija jeste između grožđa i borovnica.

4. Omiljena kombinacija deci - jabuke i čokolada

Visok nivo kvercetina se može naći u jabukama, posebno u njihovoj kori, osim toga imaju inflamatorno dejstvo, odnosno dobre su za upalne procese u telu. 
Kvercetin umanjuje rizik od nastajanja alergija, srčanog udara, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, kao i rizik od raka prostate i pluća. Kombinacija flavanoida kvercetina i katehina deluje blagotvorno na zdravlje kardiovaskularnog sistema.