Auto Moto  

Kako da pravilo sedite za volanom?

Bol u leđima, ukočen vrat i ramena, posledice su svakodnevne vožnje u saobraćajnoj gužvi, koje veoma loše utiču na naše telo.
Kako da pravilo sedite za volanom?

FOTO: Pixabay

Problem je uglavnom u sedištima četvorotočkaša, koja ne podupiru dovoljno donji deo leđa i stvaraju pritisak na kičmu. Takođe, pojedina vozila nemaju prostora za noge, ali ni pravilno podesiv naslon za glavu, pa vozači sede u veoma čudnim položajima.

Studije pokazuju da možete zadobiti ozbiljne povrede u nesrećama, ukoliko nepravilno sedite za volanom.

Saznajte, kako da pravilno sedite za volanom.

Kičma mora da ima oslonac
Neophodno je da se maksimalno uvučete u svoje sedište, a da vam unutrašnja strana kolena bude udaljena od ivice sedećeg dela toliko da možete uvući dva prsta. Ukoliko vaše vozilo ne omogućava da se ovako namestite, kupite jastuče za donji deo leđa.

Podignite kukove
Ukoliko postoji mogućnost, podesite sedište tako da vam kukovi budu malo izdignuti u odnosu na kolena. Ovo će poboljšati cirkulaciju.

Nemojte sedeti previše blizu
Sedište bi trebalo udaljiti toliko da celim stopalima možete da dohvatite papučice, a da vam noge ostanu što više ispružene. Istraživanja pokazuju da vozači koji se previše pribiju uz volan prilikom udesa budu teže povređeni.

Namestite visinu
Vodite računa da vam sedište bude namešteno tako da je vaš pogled bar 10 centimetara iznad volana, a da i dalje imate dovoljno prostora između glave i krova.

Podesite naslon za glavu
Nasloni za glavu treba da budu podešeni tako da vam u svakom trenutku pridržavaju glavu od predela iznad ušiju do temena. Dakle, naslon treba samo blago da vam dodiruje zadnji deo glave kada sedite opušteno u vozilu.

Podesite retrovizore
Izbegnite mogućnost da istežete vrat gledajući u retrovizore. Oni treba da budu podešeni tako da možete da vidite bočne i centralni retrovizor bez napora.

Napravite pauze tokom vožnje

Čak i kada ste savršeno podesili sedište, sigurno će doći do zamora tokom vožnje. Zato osluškujte svoje telo, i kada osetite umor, obavezno napravite pauzu, izađite iz vozila i protegnite se.