Kultura   Najvažnije   Plandište   Južni Banat  

„Zlatna dirka” u Ivanovu 3. i 4. jula

Festival „Prva harmonika Vojvodine – Zlatna dirka Ivanovo 2022“ ove godine biće održan 3. i 4. jula u Ivanovu .
„Zlatna dirka” u Ivanovu 3. i 4. jula

FOTO: Dom kulture Ivanovo

Predsednik žirija je Ljubiša Pavković, a članovi su Endži Mavrić, Mića Janković, Mirko Kodić, Ljiljana Stepić i Vlada Todosijević.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da je festival od prvog dana dobro prihvaćen od strane takmičara, jer žiri čine kvalitetni i renomirani umetnici.

„Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka” je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata“, kaže Marko Guran.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocenjivanja i sjajnim gostima, festival “Zlatna dirka” je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom.

Na festivalu nema kotizacije za takmičare. Organizatori svake godine rade poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa. I interesovanje harmonikaša za učešće na festivalu “Zlatna dirka” značajno je povećano u odnosu na prethodnu godinu.

„Razlog tome su profesionalni rad žirija, kvalitet učesnika i visok nivo organizacije. Još na samom početku nastanka, festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u 8 kategorija – od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti). I ove godine učesnici dolaze iz svih zemalja regiona“, kaže Marko Guran.

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ – Prva harmonika Vojvodine je festival koji se održava u Ivanovu kod Pančeva. Reč je o najvećem, odnosno najbolje kotiranom festivalu harmonike i najvišem nivou takmičenja harmonikaša na teritoriji Vojvodine.