Najvažnije   Srbija   Ekonomija  

Siniša Mali: Za pomoć od 100 evra se do sada prijavilo 968.000 mladih

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je pomoć mladima od 100 evra u potpunosti opravdana ekonomska mera, koja predstavlja podsticaj za mlade i pokazuje koliko je država jaka i stabilna.
Siniša Mali: Za pomoć od 100 evra se do sada prijavilo 968.000 mladih

FOTO: Pixabay

„Nama je bio cilj da stvorimo lepu atmosferu, da širimo optimizam među mladima, i da vide da je država tu za njih, da smo jaki, stabilni, da imamo snage da pomognemo i njima. Oni će potrošiti taj novac na različite načine, neko će uložiti u kriptovalute, neko će kupiti knjige, platiti ispite, kurs jezika, neko će izvesti devojku na večeru... Mnogi su rekli da će kupiti sportsku opremu. Dakle, to je pozitivna mera, jer se širi optimizam, a i država pokazuje koliko su nam mladi važni. I predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će ovo probuditi dozu odgovornosti kod mladih, jer za mnoge će ovo biti prvi novac koji dobijaju. Ovo će stvoriti i odgovornost i obavezu da se na pravi način odnose prema novcu“, naveo je on.

Ministar je naglasio da će se taj novac vratiti u srpsku ekonomiju, odnosno u budžet, kroz PDV. 

„Ovo je u potpunosti opravdana ekonomska mera, u smislu podrške proizvodnim aktivnostima, održavanja nivoa naše ekonomije, a to i jeste bio cilj. Podsetiću da smo 14. januara isplatili 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, a 10. februara biće uplaćeno i po 20.000 dinara svim penzionerima“, najavio je on, i dodao da je država pokazala koliko je jaka i stabilna i u vreme krize. 

Napomenuo je da su u fokusu srpske ekonomske politike građani. 

„Suštinu naše ekonomske politike čini običan čovek, osoba sa imenom i prezimenom, koja ima svoje strahove. Mi smo građanima želeli da pomognemo, da ih podržimo. Slušali smo šta ljudi govore. Videli smo njihove probleme i pokušali da im pomognemo. Verovali ili ne, čak 968.000 mladih se prijavilo za pomoć od 100 evra do danas“, naveo je Mali. 

Kako je rekao, kada su započete teške reforme u Srbiji, cilj je bio da se stvore uslovi da penzije rastu realno, u skladu sa mogućnostima. 

„Penzije rastu po švajcarskoj formuli. Ove godine, od 1. januara su veće za 5,5 procenata, a sa ovih 20.000 dinara, ukupan rast fonda penzija će biti 11,2 odsto. Da vas podsetim, cilj je da realizacijom projekta „Srbija 2025“ prosečne penzije budu 420, 430 evra, a prosečne plate oko 900 evra 2025. godine“, naveo je on.

Podsetio je i da država već dve godine pomaže i privredu i građane. 

„Pre oko dve godine uplatili smo 100 evra svim punoletnim građanima, a za tu pomoć je bilo prijavljeno 6,1 milion ljudi. Potom smo uplatili 30+30+20 evra, a dodatnih 60 evra bilo je uplaćeno nezaposlenim licima. Penzioneri su dobili dodatnih 50 evra, a potom je uplaćeno i 3.000 dinara za vakcinisane. Sve građane koji žive na teritoriji Kosova i Metohije pomogli smo sa 100 evra, a nezaposleni u južnoj srpskoj pokrajini dobili su dodatnih 100 evra. Ukupno smo izdvojili 8,7 milijardi evra za pomoć privredi i građanima, odnosno 18 odsto našeg BDP-a, kako bismo umanjili posledice pandemije virusa korona“, istakao je on. 

Mali je istakao da je prošle godine stopa rasta bila 7,5 odsto, a 2020. godine minus 0,9 odsto, što je kumulativno 6,5 procenata. 

„Kada posmatrate rast, mi smo druga zemlja u Evropi, odmah posle Irske koja nije uporediva, jer su u njoj registrovane velike kompanije. Ako to zanemarite, Srbija je broj jedan u Evropi u doba najveće ekonomske i zdravstvene krize ikada. Pokazali smo da znamo, ne samo da upravljamo javnim finansijama, i kako da ulažemo novac, već i da rastemo i pobeđujemo u ekonomiji“, rekao je on. 

Osvrnuo se i na novi sistem e-fiskalizacije i pozvao fiskalne obveznike da se prijave za subvencije države, jer rok ističe 31. januara. 

„Isplaćuje se 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po lokaciji. Rok za subvencije je 31. januar, a 30. april je krajnji rok za prelazak na novi sistem e-fiskalizacije. To znači da će od 1. maja svi morati da budu priključeni na novi sistem. Ovo je moderna tehnologija, koja omogućava povezanost sa Poreskom upravom u realnom vremenu. Manji su troškovi i ovo je sjajan način da se zajedno borimo protiv sive ekonomije“, zaključio je Mali.

Izvor: mfin.gov.rs