Kovin   Društvo   Najvažnije   Južni Banat  

Brojne manifestacije tokom leta u Kovinu

Tokom leta u Kovinu biće organizovano više manifestacija raznovrsnog sadržaja za sve generacije. Najznačajnija manifestacija je “Stari Lala”, a tokom avgusta biće organizovano Kovinsko kulturno leto.
Brojne manifestacije tokom leta u Kovinu

FOTO: Opština Kovin

Divna Kirilov, direktorka Turističke organizacija opštine Kovin navodi da se ova organizacija trudi da svima zainteresovanima, kako iz Kovina tako i sa strane, što više predstavi letnje manifestacije na celoj teritoriji opštine Kovin.

„Najznačajnija manifestacija tokom leta je „Stari Lala“ koju organizuje Opštinsko udruženje preduzetnika 25. i 26. juna. Mi smo tu suorganizatori i trudimo se da im pomognemo u promociji manifestacije. Odmah nakon nje očekuje nas i proslava Evropskog dana Dunava, 29. juna. Tim povodom organizovaćemo promotivnu vožnju šajkama po Dunavu. Ima nekih najava da će nas tog dana posetiti pokrajinski sekretar za turizam i privredu sa svojim saradnicima“, izjavila je Kirilov.

„Izviđački kamp tri odreda i letnja škola mladih Crvenog krsta 2022″ u Mramorku u potezu Vejač biće organizovan ove godine u periodu od 19. do 24. jula. Organizator je Izviđački odred “Beli Bor” iz Mramorka.

„Izviđački odred „Beli bor“ iz Mramorka organizuje nekoliko godina izviđački kamp na potezu Vejač. Veliko je interesovanje izviđačkih odreda iz Vojvodine, ostatka Srbije i regiona, a za sada su najbrojniji odredi iz Bosne koji su najavili svoj dolazak na kamp. Ove godine na kampu će učestvovati i Crveni krst iz Kovina sa svojim volonterima koji će u isto vreme organizovati Letnju školu mladih“, najavila je Kirilov.
Kovinska slava obeležava se 26. jula i u okviru nje organizuje se raznovrstan program tokom čitavog dana, a završava se koncertom u večernjim satima.

“U okviru kovinske slave gostovaće nam grupa „Kerber“ na centralnom trgu. Uoči kovinske slave Turistička organizacija opštine Kovin organizovaće koncert tamburaških ansambala „Nek zvone tambure“. Redovni učesnici su tamburaški ansambli iz Starčeva, Pančeva, Smedereva i naši „Kovinski bećari“. Još uvek su u toku pregovori sa nekim ansamblima iz regiona, tako da se nadamo da ćemo i neke od njih čuti u okviru ovog revijalnog festivala“, kaže Kirilov.

Nakon slave, počeće tradicionalno Kovinsko kulturno leto. Trajaće od 26. jula do 1. septembra.

„U okviru Kulturnog leta organizovaće se bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program. U toku su dogovori i kreiranje detaljnog programa po danima. Uglavnom je u pitanju kulturno-umetnički program tokom vikenda. Osnovni cilj ove manifestacije je da se obogati kulturni život u Kovinu za sve građane koji ostaju tokom leta u svom mestu i koji u tom periodu neće ići na godišnji odmor“, navela je Divna Kirilov iz Turističke organizacije opštine Kovin.

Tokom leta Turistička organizacija opštine Kovin vodi računa i o tome da izletište na Šljunkari bude pokošeno, a obala uredna i pristupačna.

Iako je Šljunkara na Dunavcu, nema status kupališta, jer nije uređeno po standardima i nema spasilaca. Građani se kupaju na sopstvenu odgovornost. Ipak, Turistička organizacija opštine Kovin svake godine radi analizu vode na Šljunkari u saradnji sa Zavodom za zaštitu zdravlja iz Pančeva kako bi ipak bili sigurni da je voda adekvatnog kvaliteta. Šljunkara zvanično ima status izletišta.