Kovin   Društvo   Najvažnije  

Savet Evrope uručio Opštini Kovin zahvalnicu

Opštini Kovin uručena je zahvalnica Saveta Evrope za unapređenje u oblasti upravljanja ljudskim resursima.
Savet Evrope uručio Opštini Kovin zahvalnicu

FOTO: Opština Kovin/logo

Zajednički Program Evropske unije i Saveta Evrope “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2” sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Opština Kovin je već četiri godine aktivna u zajedničkom programu Evropske unije i Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2”, s ciljem da unapredi organizaciju rada zaposlenih kao i njihove kompetencije za rad.

Tim povodom, predstavnici opštine Kovin nedavno su učestvovali na trodnevnom susretu u Aranđelovcu sa kolegama iz drugih jedinica lokalnih samouprava koji su takođe deo ovog Programa.

To je bila prilika da kolege razmene iskustva u dosadašnjim aktivnostima u uvođenju funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, na šta su lokalne samouprave obavezne od donošenja Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave iz 2016. godine.

Trodnevnoj radionici prisustvovali su i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU), Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i predstavnici iz 31 lokalne samouprave koje su uključene u program.
Ocenjeno je da su napravljeni značajni koraci u 50 lokalnih samouprava koje su dobile takozvani „pakete podrške“ kroz ovaj Program te da je njihovo iskustvo dragoceno i za ostale opštine u Srbiji.

Zajednički napor svih partnera u programu je da se upravljanje ljudskim resursima u Srbiji modernizuje u skladu sa vrednostima i standardima koji postoje u zemljama Evropske unije.

Da su „paketi podrške“ doprineli uspešnoj implementaciji Programa potvrđuje i povećan indeks učinka u oblasti upravljanja ljudskim resursima za 20 procenata u lokalnim samoupravama koje su učestvovale u radu ovog Programa.

„Rezultati opština koje su bile deo „paketa podrške“ su značajno bolji u odnosu na one koje nisu dobile podršku kroz naš Program. To se vidi kroz njihov rad, kroz funkcije ocenjivanja, planiranja posebnih programa stručnog usavršavanja, planiranja obuka za svoje kolege, pravljenja kadrovskih planova. Napredak se vidi na terenu i oseća u njihovom radu“, izjavio je Aleksandar Jovanović, menadžer programa.