Ekonomija   Društvo   Najvažnije  

Novom uredbom Vlada propisala nove cene životnih namirnica

Novom uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svijnjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.
Novom uredbom Vlada propisala nove cene životnih namirnica

FOTO: Vlada Republike Srbije

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je 26. maja uredbu kojom je ograničena maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja, a šećer u pakovanju od jednog kilograma ograničen je na 89,99 dinara.

Tadašnjom uredbom, maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, bila je ograničena na 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, nije smela prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi do 31. jula 2022. godine.

Na sednici Vlade donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine po ceni od 40 dinara po kilogramu (u cenu je uračunat PDV).