Auto Moto  

Od ovih kvarova na automobilu može da vas zaboli glava

Noćna mora za svakog vlasnika automobila jeste havarija na motoru, menjaču ili turbini.
Od ovih kvarova na automobilu može da vas zaboli glava

FOTO: Pixabay

Većinu kvarova na vašem automobilu možete izbeći redovnim servisiranjem, ali ima i onih na koje ne možete uticati. 

Motor
Havarija motora predstavlja noćnu moru za svakog vozača, bilo da je reč o novom ili polovnom automobilu. Problem najčešće nastaje zbog neredovne zamene zupčastog kaiša, čije pucanje prouzrokuje udaranje klipova u ventile, oštećenje radilice, samih klipova i glave motora.

Popravka može da košta oko 1.000 evra, pa je ponekad isplativije i jednostavnije zameniti čitav motor. 

Menjač
Automatski menjači nekada su bili retkost, a danas su deo svakodnevice. Postoji više vrsta menjača ali svima je zajednička još jedna stvar – dođe li do problema popravka bi mogla da košta i do 3.000 evra.

Turbokompresor
Dizajnirani su tako da rade u preciznim uslovima i ne ostavljaju vozaču prostor za improvizaciju. Usled neredovnog održavanja, prevelikih brzina, trošenja i habanja, može doći do kvara, a jedan od ključnih simptona da nešto nije u redu s turbinom, jeste gubitak snage motora.

Popravka u zavisnosti od marke vozila košta između 500 i 1.000 evra.

Klima
Bez klime možemo voziti automobil. Takav stav, ipak, nestaje s prvom pojavom tropskih temperatura. 

U većini slučajeva, dovoljna je provera pritiska, zamena filtera i tečnosti, kao i dezinfekcija. Ako su problemi veći, kao što je začepljen sistem, možda će biti potrebno zameniti čitav kompresor, što košta između 1.000 i 1.500 evra.

Vazdušni jastuci
Vazdušni jastuci ne traže redovno održavanje i neće se pokvariti sami od sebe, ali njihova zamena svakako spada među najskuplje izdatke s kojima se vlasnik suočava. Jastuke bi trebalo zameniti novima ako je došlo do aktivacije, dakle u slučaju udesa.

Airbag se nikada ne menje solo, pa treba uračunati i delove sistema ili čitavu armaturu, senzore, upravljačku jedinicu… Trošak može dostići i više hiljada evra.

Diferencijal
Zadatak diferencijala je da omogući okretanje točkova na istoj osovini različitim brzinama. Ako želite da mirno spavate, menjajte ulje u propisanim intervalima. U slučaju kvara, ako popravka nije moguća, vlasnik je osuđen na kupovinu novog diferencijala koji, u zavisnosti od marke vozila, košta između 3.000 i 4.000 evra.