Ekonomija   Društvo   Pančevo   Najvažnije  

Srednjoškolci iz Pančeva i Zrenjanina na praksi u NIS-u

U Rafineriji nafte Pančevo započela je prva sezona prakse za operatere u rafineriji i Naftnim servisima NIS-a, u kojoj učestvuju učenici koji su u junu završili stručne škole u Pančevu i Zrenjaninu.
Srednjoškolci iz Pančeva i Zrenjanina na praksi u NIS-u

FOTO: NIS

U skladu sa strateškim potrebama biznisa, u ovoj sezoni učestvovaće 24 polaznika – 22 u Rafineriji nafte u Pančevu i dva polaznika u Naftnim servisima. Svaki praktikant imaće svog mentora čiji je zadatak da pomogne mladim kolegama u prilagođavanju, prenese im znanja i bude podrška tokom prakse. Ovaj plaćeni program trajaće šest meseci nakon čega će polaznici imati priliku da se zaposle u kompaniji ukoliko za to postoji obostrani interes. 

Učešće u programu omogućeno je učenicima koji su završili odabrane smerove Mašinske škole „Pančevo”, Tehničke škole „23. maj”, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, kao i Tehničke škole „Zrenjanin”. Sa ovim obrazovnim ustanovama NIS ostvaruje višegodišnju stratešku saradnju putem korporativnog programa „Energija znanja”.

Praktikantima je dobrodošlicu poželeo Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u, koji je izrazio zadovoljstvo što kompanija ulaže u obrazovanje i podstiče decu da kroz ovakav program budu njen deo. Gagić je dodao da je rafinerija veliki i kompleksan sistem u kome mogu mnogo da nauče, a da je šest meseci dovoljan period da steknu jasnu sliku o tome kako funkcioniše naftna industrija i da procene da li u njoj žele da nastave svoje karijere.

Luka Tanacković, praktikant koji dolazi iz Mašinske škole „Pančevo”, kaže da se prijavio za praksu, jer ju je video kao dobru priliku za sticanje radnog iskustva i radnih navika.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo”, kaže da je saradnja sa kompanijom NIS i Rafinerijom nafte Pančevo na jako visokom nivou.

- Dolazili su ljudi iz rafinerije kod nas u školu i mi smo zajedno i pokrenuli takmičenje tehničara mehatronike u Srbiji, koje ima regionalni karakter, a ove godine je prvi put održano zvanično republičko takmičenje. Radimo zajedno i na opremanju kabineta i na edukaciji dece, naveo je Nenad Dojčinović.

Jasna Milićev, direktorka Tehničke škole „23. maj”, kaže da su stručnjaci iz NIS-a često dolazili u školu i da su sa učenicima razgovarali i o onome što ih čeka na praksi u NIS-u.

Na inicijativu NIS-a, kroz program „Energija znanja“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, akreditovani su novi obrazovni profili u navedenim školama.

Osnovna ideja je bila da se prilagode postojeći i kreiraju novi programi za potrebe budućih kadrova u Rafineriji nafte u Pančevu, kao i u Naftnim servisima NIS-a. Prilikom uspostavljanja saradnje, NIS je donirao sredstva za adaptaciju i opremanje kabineta i laboratorija u školama. Memorandumima o saradnji su predviđene i obuke učenika i nastavne aktivnosti koje će se realizovati u saradnji škola i kompanije.

U prethodnom periodu aktivno su realizovana gostujuća predavanja stručnjaka iz NIS-a za učenike u stručnim školama u Zrenjaninu i Pančevu.