Južni Banat   Kovin  

Majske trke davne 1979.godine u Kovinu

Iz Ustanove za sport Kovin podsetili su staru, a upoznali novu generaciju sa nekadašnjim majskim trkama motociklističkog kluba.
Majske trke davne 1979.godine u Kovinu

FOTO: Opština Kovin

Istaknuta fotografija trke napravljena je poslednjeg dana u aprilu sada već davne 1979.godine u Kovinu na Trećim majskim trkama. U Kovinskim novinama  objavljeno je da je takmičenje okupilo 84 učesnika, a pratilo je oko tri hiljade gledaoca.  

Pored trideset dvoje takmičara iz kovinskog kluba, nadmetali su se još i takmičari iz Aranđelovca, Mladenovca, Beograda, Smedereva, Zemuna, Pančeva, Vršca i Bele Crkve. Ni ovaj put nisu izostali reprezentativci: Živković, Gavrilović, Bekić, Sarić, Jovanov, Stanković i Milovanović.

Pobednici po kategorijma bili su: poni do 50 kubika - Čibesku iz Kovina, APN 4 Toškov iz Pančeva, koji je bio i drugi u klasi T 12, što mu je donelu i tutulu najuspešnijeg učesnika na takmičenju. U klasi T 15 najbolji je bio Nedeljković.

Takmičenje u klasi tomos-kros, donelo je pobedu Deliću iz Beograda. Do 125 kubika najbolji je bio Bekić iz Vršca, do 175 Simović iz Zemuna. Kategorija do 250 kubika prvo mesto je donela Kneževiću, dok je u klasi 250 specijal najbolji bio Stanković iz Aranđelovca.

Veteran kovinskog auto-moto sporta Toma Živković oprostio se na ovim trkama od aktivnog učešća, dok je Jovan Ivkov na motoru maiko-specijal 125 privukao veliku pažnju publike.

Kovinska staza, navode lokalne novine, bila je dugačka 950 metara.

Motociklistički klub formiran je 12. maja 1978. Godine. Imao je 32 člana, a za predsednika je izabran Dušan Barać.