Ekologija  

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Veoma je važan kvalitet unutrašnjeg vazduha

Pored očuvanja kvaliteta i sprečavanja zagađenja vazduha u spoljašnjoj sredini, veoma je važan kvalitet ambijentalnog, unutrašnjeg vazduha.
Inspekcija za zaštitu životne sredine: Veoma je važan kvalitet unutrašnjeg vazduha

FOTO: Piqsels

Ako se uzme u obzir koliko vremena provodimo u zatvorenom prostoru svakako da se nameće pitanje kvaliteta vazduha koji udišemo u kući ili na radnom mestu. Na kvalitet ovog vazduha utičemo sami upotrebom sredstava koja su pratioci savremenog načina života.

Sredstva za čišćenje, dezinficijensi, sredstva za odmašćivanje, deterdženti, omekšivači, osveživači prostorija, parfemi, lakovi za nokte i kosu, kupke i šamponi, mirišljave sveće, lepkovi, boje i lakovi, sve su to supstance koje utiču na kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Svrstavaju se u isparljiva organska jedinjenja (VOC), koja isparavaju već na sobnoj temperaturi i prepoznajemo ih po intenzivnom mirisu u prostoriji. Koncentracija VOC jedinjenja u zatvorenom prostoru može biti višestruko veća nego u spoljašnjem vazduhu i može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, iritaciju kože i očiju, poremećaje u funkciji respiratornog i nervnog sistema.

Efekti na zdravlje mogu biti kratkotrajni ali izazvati i trajna oštećenja.

Redovno provetravanje, biranje proizvoda bez mirisa i češća primena prirodnih i biljnih preparata, dobro ispiranje svih površina, ispiranje deterdženata i omekšivača sa odeće, oprani veš sušiti napolju, renoviranje i krečenje kuće vršiti kada je kuća prazna, izbegavanje upotrebe cigareta, načini su za  smanjenje emisije isparljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.