Pančevo   Pančevo   Najvažnije  

U pančevačkom Kulturnom centru održana Svetosavska akademija

U dvorani Kulturnog centra Pančeva, održana je tradicionalna Svetosavska akademija. Publika je imala priliku da uživa u bogatom kulturno-umetničkom programu.
U pančevačkom Kulturnom centru održana Svetosavska akademija

FOTO: Pančevo Info

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo i Hor Srednje muzičke škole “Jovan Bandur” na samom početku programa otpevali su Himnu Svetog Save. Prisutnima se obratio protonamesnik Slađan Tubić.

- Što jedan narod ima više velikana, to je bogatija i njegova istorija. Kada u nekom narodu zasija nečija duša kao dragulj i osvetli mu pravi put kojim treba da ide, onda taj narod ima nade za svoje spasenje. Taj čovek u našem narodu jeste zaista Sveti Sava. Kao čuvari svetosavlja, mi svake godine ovom Svetosavskom akademijom, iznova osvetljavamo Savino velelepno delo, rekao je protonamesnik Slađan Tubić.

U okviru programa tradicionalno je učestvovalo i KUD „Stanko Paunović“ NIS Rafinerija nafte Pančevo sa nekoliko koreografija. 

- U programu je učestvovao dečji ansambl nižih razreda koji su izveli igre Srba sa Kosova i Metohije. To je jedna veoma interesantna koreografija u kojoj su prikazane narodne igre iz nekoliko oblasti Kosova i Metohije. Prvi izvođački ansambl izveo je igre iz okoline Beograda. To je jedna koreografija koja je stalna u programu našeg ansambla, istakao je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD-a "Stanko Paunović" NIS Rafinerije nafte Pančevo.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo i Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo “Centar”.