Južni Banat   Bela Crkva   Kultura  

Bela Crkva: Otvaranje izložbe radova Marka Lađušića u Muzeju 5. avgusta

Izložba radova Marka Lađušića “Šuma, bara, livada” biće otvorena u petak, 5. avgusta u 20 časova, u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi.
Bela Crkva: Otvaranje izložbe radova Marka Lađušića u Muzeju 5. avgusta

FOTO: Muzej u Beloj Crkvi

Lađušić je deo pobedničkog tima nacionalne selekcije Srbije na Trijenalu umetnosti u Milanu (Italija) 2022. Trenutno realizuje samostalnu izložbu u galeriji Drina (Beograd) i Aria Art Gallery u Firenci.

“Ciklus slika Marka Lađušića pod nazivom „Šuma bara livada“ predstavlja seriju radova nastalih posredstvom meditativnih procesa posmatranja pojava u prirodi, ali sa ciljem definisanja pojedinačnih segmenata okruženja u kome se umetnik nalazi na njemu jedinstven način. Promišljenom analitikom prostornih elemenata u prirodi, autor definiše tri različita toposa-prostornih celina koje u jeziku njegove piktoralne poetike jasno dokumentuju analitični pristup u posmatranju prostora i opšteg ambijenta. Odabrani ambijenti su mesta u kojima postoji kontinuirana interakcija između same prirode, njenih pojava i posmatrača. Ove pojave se ogledaju u vertikalama stabala, horizontali vode, dijagonalnim odsjajima, ali i intervenciji čoveka u prostoru, stvarajući selishodnu sliku subjektivne realnosti”, piše istoričar umetnosti Igor Vokoun.

Marko Lađušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.

Izlagao je 17 samostalnih i preko 90 grupnih izložbi širom Evrope. Njegova dela su deo stalnih postavki u javnim prostorima, kao i umetničkim kolekcijama.

Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža.

Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić realizovana u vizualnoumetničkim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada) predstavlja značajan segment njegovog umetničkog rada, gde učestvuje u realizaciji i performansu.
Član je ULUS-a od 1995. godine.

Кustos Galerije Monolog — Museum of Now (Beograd-Berlin) od 2022.