Auto Moto  

Zašto je dobro zimi uključiti klimu u kolima?

Kako bismo preživeli vrućine, navikli smo da klimu u našim kolima uključimo tokom leta. Ali ono što nismo znali jeste to da klima uređaj u automobilima ima važnu ulogu i tokom jeseni i zime.
Zašto je dobro zimi uključiti klimu u kolima?

FOTO: Pixabay

Pomoću klime ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u vožnji. Ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija.

Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih meseci važno je i za zdravlje samog uređaja – cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Odnosno, tako ćete sprečiti sušenje gumenih delova i njihovo pucanje. Istovremeno će se podmazivati i pokretni delovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj.

FOTO: Pixabay

Ipak, pripazite, kad spoljne temperature padnu ispod pet stepeni, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu.

Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dopušta da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati da budete vi. Dakle, sve dok je spoljna temperatura do pet stepeni koristite klima uređaj u automobilu, nekoliko minuta biće dovoljno.