Srbija   Ekonomija  

Ove godine 100 miliona dinara iz budžeta MDULS za uspostavljanje JUM-a

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će ove godine izdvojiti 100 miliona dinara budžetskih sredstava za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta (JUM) u jedinicima lokalne samouprave i gradskim opštinama u Srbiji, što je 2,5 puta više nego prethodnih godina.
Ove godine 100 miliona dinara iz budžeta MDULS za uspostavljanje JUM-a

FOTO: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

MDULS je juče objavilo Javni poziv za raspodelu sredstava u cilju podrške lokalnim samoupravama i gradskim opštinama za uspostavljanje JUM-a, kao jednog od omiljenih projekata kako Ministarstva, tako i gradova i opština u Srbiji.

Sredstva za podršku realizovaće se za potrebe adaptacije i opremanja prostora, podizanja postojećeg nivoa tehničko-informatičke opremljenosti i unapređenja softversko hardverske infrastrukture za uspostavljanje JUM-a.

Gradske i opštinske uprave u Srbiji koje žele da uspostave JUM moraju da ispunjavaju određene kriterijume i preduslove, koji su za ovaj javni poziv izmenjeni u odnosu na prethodne godine. One su u obavezi da ispune prvih pet od ukupno 10 kriterijuma, kako bi uopšte mogle da konkurišu za ovaj projekat, dok preostalih pet služi za dopunsko rangiranje.

Posebnu novinu među kriterijumima predstavlja planirano uvođenje novih tehnologija i softvera za komunikaciju sa građanima, čime se jača uloga pristupačne i efikasne administracije kao servisa građana.

Ministarstvo je još 2018. godine pokrenulo projekat uspostavljanja JUM-a sa ciljem povećanja efikasnosti, delotvornosti i ekonomičnosti rada gradskih i opštinskih uprava, kao i pojednostavljenja postupaka i procedura, što omogućava smanjenje administrativnog opterećenja i uštedu vremena i novca građanima i privredi.

JUM je do sada uspostavilo 25 gradova i opština, a one JLS kojima su sredstva odobrena u nekom od prethodnih konkursa za ovaj projekat, ne mogu ponovo konkurisati.

Rok za podnošenje zahteva za raspodelu sredstava je 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku Republike Srbije”, odnosno 14. februar 2022. godine.

Detalji o načinu prijavljivanja i neophodnoj dokumentaciji mogu se pronaći i preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na adresi www.mduls.gov.rs.

Izvor: www.mduls.gov.rs