Srbija   Društvo  

Tradicionalno obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će tradicionalno, četvrti put zaredom, kineska Nova godina biti obeležena u Srbiji tokom januara i februara ove godine, kroz tri manifestacije: Kineski festival svetla, Kineski novogodišnji vašar i prvi beogradski ”Tink-tenk” vezan za Inicijativu „Pojas i put“.  
Tradicionalno obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji

FOTO: Vlada Republike Srbije

Obeležavanje početka kineske Nove godine – godine Tigra započeće svečanim vatrometom u ponedeljak, 31. januara, u 17 časova, na Savskoj promenadi, ispred Galerije „Belgrade“.

Ovogodišnja proslava kineske Nove godine u Beogradu i Novom Sadu odvija se pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Srbije, Grada Beograda i Grada Novog Sada, uz podršku Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Instituta za Pojas i put u Beogradu.

Građani će, duž Savske promenade, na prostoru ispred Galerije „Belgrade“ u Beogradu na vodi, biti u mogućnosti da uživaju u simboličnom predstavljanju drevne kineske civilizacije i izložbi kineskih svetlećih lampiona, koje su kreirali umetnici iz provincije Sičuan. Ove svetlosne instalacije, biće postavljene u okviru Kineskog festivala svetla od 31. januara do 13. februara.

Ovaj festival će u istom periodu moći da posete svi građani i gosti grada Novog Sada u Limanskom parku.

Ulaz za sve posetioce je besplatan, a čitav festival biće organizovan uz potpuno poštovanje svih epidemioloških mera.

U okviru proslave kineske Nove godine, Institut za pojas i put Beograd organizovaće 18. februara po prvi put “Tink-tenk” konferenciju na temu “Održivost zajedničke budućnosti”.

Jednodnevna panel-diskusija okupiće brojne eksperte iz različitih oblasti, koji će razmeniti svoja stručna znanja i iskustva, sve u cilju zajedničkog napretka i kreiranja što perspektivnije budućnosti i zajedničke saradnje, kao osnovnog simbola Inicijative Pojas i put.

Srbija je jedna od 28 zemalja osnivača ove inicijative, koja sada broji više od 100 država. Očekuje se prisustvo u hibridnom (onlajn i u sali) modelu učesnika iz Kenije, Italije, Bugarske, Mađarske i naravno iz Kine, koji će dati doprinos promišljanju održive budućnosti, uzimajući u razmatranje Agendu 2030 i druge značajne smernice.

Izvor: www.srbija.gov.rs