Srbija   Ekologija   Najvažnije  

Unapređenje komunikacije sa građanima za efikasnije rešavanje ekoloških problema

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je danas finalnim pripremama za puštanje u rad jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, putem kojeg će građani od sutra moći da prijave ekološke probleme.  
Unapređenje komunikacije sa građanima za efikasnije rešavanje ekoloških problema

FOTO: Vlada Republike Srbije

Vujović je rekla da se danas testira sistem putem kojeg će već od sutra građani moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi.

Ona je objasnila da će administratori prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine.

Pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da tesno sarađujemo kako bismo te probleme što pre i rešili i unapredili kvalitet životne sredine, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, građani će moći da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store.

Ona je rekla da su omogućeni i slanje SMS ili MMS poruka na broj 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Vujović je naglasila da je sistem veoma značajan jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

U Srbiji ima približno 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera, predočila je ona.

Izvor: www.srbija.gov.rs