Južni Banat   Plandište   Društvo  

U Plandištu započet postupak obuke kandidata za popisivače stanovništva

Republički zavod za statistiku i komisija nadležna za sprovođenje postupka popisa stanovništva na teritoriji Opštine Plandište intenzivno rade na sprovođenju obuke za popisivače.
U Plandištu započet postupak obuke kandidata za popisivače stanovništva

FOTO: Opština Plandište

Nakon usvajanja konačne rang liste kandidata za popisivače, sva lica koja su ispunila propisane uslove pozivana su na interaktivnu obuku tokom koje će se kandidati – popisivači upoznati sa postupkom i načinom sprovođenja popisa stanovništva, sa obrazcima koje je neophodno popuniti, kao i samim tokom postupka popisa.

Popis stanovništva biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, a specifičnost popisa ove godine je da će se po prvi put u popisu koristiti elektronski upitnici, umesto standardnih papirnih. Takođe, novina je i što će se nakon ovog popisa 2022. godine kreirati i objediniti podaci o kućama, zgradama, broju zgrada sa stanovima, godini izgradnje zgrade/kuće i da li u zgradi postoje liftovi.

Obzirom na veliki broj podataka koji se moraju unositi u odgovarajuće obrasce, postupak obuke će se sprovoditi temeljno i studiozno, kako bi sam rad popisivača na terenu bio mnogo lakši i brži.