Južni Banat   Alibunar   Društvo  

Vredne žene iz Vladimirovca uspešno rade na očuvanje kulture i tradicije sela

Udruženje žena „Vredne ruke Banata“ iz Vladimirovca postoji već 10 godina. Cilj udruživanja žena iz ovog banatskog mesta bio je očuvanje tradicije, ali i druženje i izrada ručnih radova. Do sada su učestvovale na mnogim manifestacijama sa kojih su se vraćale sa priznanjima za svoj rad.
Vredne žene iz Vladimirovca uspešno rade na očuvanje kulture i tradicije sela

FOTO: Udruženje žena "Vredne ruke Banata" Vladimirovac

Žene iz sela Vladimirovac na teritoriji alibunarske opštine pre 10 godina odlučila su da naparave udruženje kako bi se bavile negovanjem tradicije i kulture naroda koji žive u ovom delu Južnog Banata. 

- Lepo sarađujemo sa ostalim udruženjima. U našem Udruženju žene se bave vezom, ali volimo i da spremamo hranu i da mesimo. Radimo na staklu, pletemo, pravimo igračke. Učestvovale smo na raznim manifestacijama i osvajale smo nagrade kako u našoj zemlji tako i u Rumuniji, kaže istakla je Viktorija Sekešan, predsednica udruženja žena.

Članice ovog udruženja  učestvuju na mnogobrojnim manifestacijama i dobitnice su velikog broja nagrada za svoj rad. Među njima su i nagrade za tradicinalna jela, kao što je  rumunska pita na krompiru.

- Prvo se razvlače kore za pitu, stavlja se sir, pa se uvijaju, a posebno se sprema krompir koji se dinsta sa lukom a odgore se stavi ta pita. Kada se zatvori to treba dobro da se uradi kako pita ne bi spala. Taj specijalitet su doneli Rumuni u Banat, rekla je Viktorija.

Članice  Udruženja „Vredne ruke Banata“  vešte su u slikanju na staklu, kao i u vezu. Očuvale su i staru tehniku predenja vune, a poseduju  i izuzetnu kolekciju narodnih nošnji.