Južni Banat   Kovin   Društvo   Najvažnije  

Crveni Krst Kovin obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima

Crveni Krst Kovin je ovog 31. januara obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima, ove godine pod sloganom „365 dana bez duvana”, edukativnim predavanjem mladim volonterima sa ciljem podrške sredine na radnim i javnim mestima kao i u kućnom okruženju.
Crveni Krst Kovin obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima

FOTO: facebook/Crveni krst Kovin

Pušenje je vodeći factor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7% izgubljenih godina života. U dimu cigarette nije pronađena nijedna korisna komponenta, ali je za sada potvrđeno prisustvo 43 kancerogene materije. Duvan je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Duvanski dim koji se udiše, tzv. „pasivno pušenje“, zvanično je klasifikovan kao kancerogena mešavina koja kod ljudi može da uzrokuje rak, najčešće rak pluća (rizik je viši za 20 do 30%). Takođe, dim izaziva teške, i često smrtonosne, akutne i hronične bolesti srca i moždani udar kao i pojavu i pogoršanje astme, pogoršanje opstruktivne bolesti pluća i emfizema. Posledice hroničnoj izloženosti duvanskom dimu su, između ostalog i veći rizik od nastanka carcinoma bronhija i pluća, bolesti srca i krvnih sudova, kao i bolesti oka. Pasivno pušenje je najštetnije za zdravlje dece, trudnica i starijih osoba. U našoj zemlji najveća izloženost dece duvanskom dimu jeste u njihovim domovima. Posebno zabrinjavajuće je da čak trećina svih trudnica u našoj zemlji puši u nekom period trudnoće ili u celoj trudnoći, uprkos posledicama koje duvanski dim može imati na plod (može dovesti i do prevremenog porođaja). Pušačima su ugroženi svi vitalni organi. Pušenje utiče na sužavanje kapilara u koži, pa samim tim se smanjuje i priliv kiseonika, koža je isušena, češće naborana i zadebljana, izmenjeni su i nokti; smanjuje plodnost kod žena i izaziva impotenciju kod muškaraca. Posebna pažnja se mora usmeriti na aktivnosti u cilju unapređenja informisanosti opšte javnosti o posledicama pasivnog pušenja po zdravlje, pre svega najmlađe populacije.

 

Značajne informacije koje bi trebali da znate:

- Pušenje utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti

- Ukoliko se osoba razboli, lečenje nekih bolesti može biti lakše, a

oporavak brži

- Prestanak pušenja spada među najbolje odluke i postupke koje

možete učiniti za svoje zdravlje, bez obzira na godine i dužinu pušačkog staža

- Duvanski dim sadrži preko 7000 hemijskih jedinjena, od kojih je više stotina toksično, a preko 70 izaziva maligna oboljenja