Južni Banat   Kovačica  

Sveštenica Lidija Zloh će voditi evangelističku crkvenu parohiju u Vojlovici

U slovačkoj evangelističkoj crkvi u Padini održana je svečana liturgija u okviru koje je mlada sveštenica iz Padine Lidija Zloh bila rukopoložena za vršenje svešteničkih dužnosti.
Sveštenica Lidija Zloh će voditi evangelističku crkvenu parohiju u Vojlovici

FOTO: Pixabay

Sveštenica Lidija Zloh će ubuduće voditi evangelističku crkvenu parohiju u Vojlovici, gde će biti izvršena i njena inauguracija, odnosno postavljanje za sveštenicu te parohije. Svečanost rukopoloženja u Padini izvršio je Jan Cicka, ondašnji paroh, njen duhovni otac.

Liturgiji su prisustvovali i biskup slovačke evangelističke crkve u Srbiji Jaroslav Javornjik, banatski senior Sladjan Danijel Srdić, koji su se i obratili novoimenovanoj sveštenici i prisutnima. Među gostima su bili i kovačički evangelistički paroh Martin Bajza, kao i slovački sveštenik Branislav Kulik, koji je parohiju u Vojlovici do nedavno vodio.

Lidija Zloh je završila studije bogoslovije u Bratislavi u Slovačkoj na Univerzitetu Komenski, posle čega je stažirala u Sjedinjenim američkim državama.

Poslednjih nekoliko godina je tamo i živela. Najpre je radila kao bolnički kaplan u Njujorškoj prezbiterijskoj bolnici, nakon čega je obavljala dužnosti residenta bolničke kapele, da bi na kraju završila i specijalizaciju za dečijeg bolničkog kaplana.