Ekonomija  

NSZ: Javni poziv za program “Moja prva plata” otvoren do 22. septembra

Poslodavci u Srbiji imaju još sedam dana da konkurišu za program podrške "Moja prva plata" i do 22. septembra oglase radne pozicije na kojima će, uz subvencije države, osposobljavati mlade kandidate za posao uz mogućnost da ih nakon devet meseci obuke prime u radni odnos.
NSZ: Javni poziv za program “Moja prva plata” otvoren do 22. septembra

FOTO: NSZ

Od početka trećeg ciklusa, 22. avgusta prijavilo se više od 3.621 kompanija koje su oglasile 5.839 radnih mesta i traže preko 8.000 kandidata za te pozicije, saopštila je Privredna komora Srbije.

Prijava mladih do 30 godina, sa završenom srednjom školom, visokim obrazovanjem ili na završnoj godini studija koji žele da kroz ovaj program steknu prvo radno iskustvo, počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca.

Novembar je rezervisan za razgovore i povezivanje kandidata sa kompanijama, najpre iz privatnog, a potom i iz javnog sektora, a početak obuke očekuje se najkasnije u drugoj polovini decembra.

Sve prijave se podnose putem portala https://mojaprvaplata.gov.rs/ .

Tokom devet meseci trajanja "Moje prve plate" kandidati sa srednjim obrazovanjem primaće od države novčanu naknadu 25.000 dinara i 30.000 sa visokim obrazovanjem.

Sredstva se isplaćuju direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Program "Moja prva plata" realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PKS, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.