Južni Banat   Alibunar   Društvo  

Predstavljena knjiga "Ukusi Deliblatske peščare"

U Deliblatu je predstavljena nova knjiga Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije "Ukusi Deliblatske peščare". U delu se govori o tradicionalnoj trpezi, karakterističnoj za ovo područje, ali i o prirodnim i kulturnim znamenitostima tog kraja.
Predstavljena knjiga "Ukusi Deliblatske peščare"

FOTO: Udruženje žena "Novoseljanke"

U sklopu promocije ovog izdanja, predstavljena je i bogata kulturno-istorijska, šarenolika etnografska i gastronomska baština, zanimljivom turom kroz ove predele, vožnjom jezerom Kraljevac, poznatom po retkim vrstama riba i jezerske paprati i šetnjom do lokacije Čardak.

Potom je u idiličnom ambijentu Deliblatske čarde prikazana nematerijalna kulturna baština ovog zaštićenog prirodnog dobra i jednog od najlepših delova Srbije. 

Promociji su prisustvovali brojni saradnici - predstavnici kulturnih, državnih, nevladinih i turističkih organizacija iz Južnog Banata kao što su Narodni muzej Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Vojvodina šume, Prirodnjački muzej iz Beograda, Klaster Deliblatske peščare, Turistička organizacija Kovin, brojna udruženja žena, ugostitelji i entuzijasti.