Sport  

Ivana Vuleta nominovana za najbolju atletičarku Evrope

Ivana Vuleta nominovana za najbolju atletičarku Evrope

FOTO: Atletski savez Srbije

Evropska kuća atletika je već saopštila da su Adriana Vilgaoš i Angelina Topić kandidatkinje za "Zvezdu u usponu", a sad je stiglo još jedno, potpuno očekivano i zasluženo priznanje.

Ivana Vuleta nalazi se među 10 nominovanih dama, koje konkurišu za priznanje najbolje evropske atletičarke.

Podugačka je lista uspeha koje je Ivana ostvarila u 2022. ali se svakako izdvajaju titula svetske prvakinje u dvorani, zlatna medalja na prvenstvu Evrope u Minhenu i pobeda u Dijamantskoj ligi.

Vuleta je odlično otvorila sezonu osvojivši autoritativno najsjajnije odličje u Štark areni na planetarnom šampionatu u dvorani. Rezultat sa kojim se popela na najviši stepenik postolja bio je 7,06, dok joj je najbliža pratilja Ese Brume iz Nigerije skočila čak 21 centimetar kraće od naše šampionke.

Na red je došlo Svetsko prvenstvo na otvorenom u Judžinu. Ivana je sa 6,84 zauzela semdo mesto, ali deluje da je to bio zalet za ono što će ubrzo uslediti u Minhenu.

Na Olimpijskom stadionu domaća publika je željno iščekivala slavlje Malajke Mihambo, koja se neposredno pre takmičenja oporavila od korone, ali njihove planove pokvarila je Vuleta.

Srpska skakačica je u prvoj seriji skočila 7,06 i sa istim rezultatom kao u Beogradu došla do svoje druge zlatne medalje na prvenstvima Evrope na otvorenom.

Trener Obradović je istakao u razgovoru za Sportski žurnal da je plan i bio da se u prvom pokušaju skoči maksimalno.

Ivana je odličnim skokom upravo pobedila Nemicu, koja je završila kao drugoplasirana sa ostvarenjem od 7,03.

Dvostruka prvakinja Starog kontinenta na otvorenom je po povratku u Beograd izjavila da joj je ovo najuspešnija sezona u karijeri.

Kruna kalendarske 2022. je četvrta titula u Dijamantskoj ligi, koju je naša reprezentativka izborila na završnom mitingu u Cirihu. Vuleta je na Lecigrundu skočila 6,97 i tako je još jedom stavila do znanja velikim rivalkama da je najbolja i neprikosnovena u skoku udalj.

Glasanje za atletičarku godine u izboru Evropske atletike, otvoreno je do 30. septembra.