Južni Banat   Vršac   Kultura   Najvažnije  

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“

U Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, pod sloganom „Svedočanstvo vremena“ od 25. septembra do 1. oktobra održaće se Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“.
Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“

FOTO: KC Vršac

Birajući predstave, ovogodišnji selektor dramaturg Branislav Nedić, rekao je da se rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i „običnog“ gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

Festival otvaraju Vrščani svojom predstavom „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“ Dušana Kovačevića, a u režiji Dušana Petrovića. Takmičarski niz nastavljaju sledeće predstave:
– Narodno pozorište Užice 26. septembra izvešće predstavu „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.
– Narodno pozorište iz Beograda učestvovaće sa dve predstave i to: 27. septembra sa predstavom Henrika Ibzena „Nora- lutkina kuća“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a 29. septembra predstavu „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića.
– Srpsko Narodno pozorište će 30. septembra izvesti višestruko nagrađivanu predstavu Momčila Nastasijevića „Kod večite slavine“ u režiji Sonje Petrović.

U pratećem programu gostovaće predstava „Ministarka“ NP „Bora Stanković“, Vranje u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića i u čast nagrađenih Kruševačko pozorište izvešće „Čudo u Šarganu“, Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića.

Žiri festivala u sastavu Valentin Vencel, reditelj glumac i direktor pozorišta Ujvideki Sinhaz, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog Pozorja i Nataša Petrović, glumica Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara dodeljivaće nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca „Tomislav Pejčić“ i specijalnu nagradu, dok će dijaloge o pozorištu nakon svih festivalskih izvedbi u okviru okruglog stola voditi teatrološkinja Jelena Perić.

Uprkos svim teškoćama koje sa sobom nosi vreme pandemije, Vršac se, uz nedvosmislenu podršku Grada koji je pokrovitelj ovog festivala, može pohvaliti još jednom pozorišnom svetkovinom na najvišem nivou po umetničkom kvalitetu, aktuelnosti i entuzijazmu sa kojim nastaje.

Cena karte je 800 dinara, a cena kompleta za sedam predstava je 4900 dinara. Radno vreme biletarnice je od 10-13 časova i od 18-20 časova. Sve potrebne informacije, kao i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona: 821-110 i 060 821 3006.