Južni Banat   Vršac   Kultura  

Vršac: Najava Festivala klasike koji počinje 25. septembra

U Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu održana je konferencija za medije povodom predstojećeg Festivala klasike, koji će biti održan od 25. septembra do 1. oktobra.
Vršac: Najava Festivala klasike koji počinje 25. septembra

FOTO: Facebook/NP "Sterija" Vršac

Na konferenciji novinarima su se obratili Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu, Snežana Udicki, direktorka festivala i glumci Tamara Tamči Toskić, Sonja Radosavljević, Miloš Đurović i Srđan Radivojević.

Trajan Kačina istakao je da je festival veoma bitan kako za pozorište, tako i za Vršac i time što će biti održan 29. put govori o njegovoj vrednosti i važnosti. Pozvao je sve Vrščane da dođu i pogledaju predstave.

Direktorka pozorišta i festivala Snežana Udicki prepustila je da selekciju najavi glumac Narodnog pozorišta „Sterija“, koji u predstavi vršačkog pozorišta glumi ulogu Belog. Ona je istakla da osim podrške Grada Vršca, ovaj festival prepoznao je i Pokrajinski sekretarijata za kulturu i Republičko ministarstvo kulture koji su podržali festival.

Direktorka se zahvalila lokalnim sponzorima, a to su Zona optimizma, Ekspres restoran, Drugi oktobar, Restoran Dinar, DDOR osiguranje, Paladio Ist, Žito-banat, Odmaralište Crveni krst, Tuli Štamparija.

Miloš Đurović, glumac najavio je program festivala u selekciji Branislava Nedića. Festival otvaraju Vrščani svojom predstavom „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“ Dušana Kovačevića, a u režiji Dušana Petrovića.

Takmičarski niz nastavljaju sledeće predstave: Narodno pozorište Užice 26. septembra izvešće predstavu „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.

Narodno pozorište iz Beograda učestvovaće sa dve predstave i to: 27. septembra sa predstavom Henrika Ibzena „Nora- lutkina kuća“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a 29. septembra predstavu „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića.

Srpsko Narodno pozorište će 30. septembra izvesti višestruko nagrađivanu predstavu Momčila Nastasijevića „Kod večite slavine“ u režiji Sonje Petrović.

U pratećem programu gostovaće predstava „Ministarka“ NP „Bora Stanković“, Vranje u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića i u čast nagrađenih Kruševačko pozorište izvešće „Čudo u Šarganu“, Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića.

Sonja Radosavljević, glumica, koristeći slogan festivala „Svedočanstvo vremena“ rekla je da predstave govore o tome kakvim smo vremenima svedočili i da će ovaj festival to na pravi način pokazati, kao i da će Vrščani uživati u samom festivalu.

Glumac, Srđan Radivojević se raduje festivalu posebno zato što prvi put na festivalu ne igraju premijeru, već reprizu, tako da cela glumačka ekipa nema premijernu tenziju, već su uigrani i osećaju radost igre, koja u premijernim izvođenjima najčešće izostane zbog prvog susreta sa publikom.

Ovo je bitna inovacija na festivalu, jer su u konkurenciji već uigrane predstave i u startu su gostujuće predstave u prednosti u odnosu na domaćine.

Tamara Tamči Toskić istakla je posebnu važnost festivala za vršačku publiku, za koju je nedelja u kojoj se odigrava festival praznik i da će poseban praznik biti predstava „Lari Tomspon – tragedija jedne mladosti“.