Južni Banat   Bela Crkva  

Hor "Bella musica" iz Bele Crkve nastupio na festivalu u Pragu

Gradski hor “Bella Musica” iz Bele Crkve nastupio je na XV Međunarodnom krajanskom festivalu u Pragu sa drugim učesnicima koji čuvaju, izvode i prenose česku narodnu tradiciju.
Hor "Bella musica" iz Bele Crkve nastupio na festivalu u Pragu

FOTO: Pixabay

Festival je održan od 16. do 18. septembra. Osim hora iz Bele Crkva nastupali su horovi iz Rijeke, Bjelovara, mešoviti hor iz Budimpešte i dva hora iz Ukrajine.

Prijem grupa održan je u Senatu Češke Republike u Pragu, a za tu priliku pripremljen je kratak prigodni program.

Uz glas Markete Fassati, operske dive i klavirsku pratnju Silvie Ježkove osnivač i organizator feativala Vera Doušova, sa senatorom Tomašom Czerninom i čelnicima Ministarstva inostranih poslova Marekom Hilom i Jiržijem Kratkim, pozdravila je prisutne goste i požela prijatan boravak u Pragu.

Istakla je da je radosna što se češka pesma, igra i tradicija čuvaju, izvode i prenose na buduće generacije.

Prvi nastup hora “Bella musica” održan je 17. septembra na Staromestkom trgu, u strogom centru Praga u crkvi Setog Mikulaša. Na repertoaru su se našle sledeće kompozicije: Te deum- Šarpantje, Humoreska – Dvoržak, Kecelja- vojvodjanska narodna pesma, Ma laska je – jazz, Vltava, Karel Got- Hosana, češka duhovna pesma i Niška banja.

Po drugi put, hor je nastupio u mestu Dolnji Habri, nakon čega su organizatori podelili diplome za učešće na festivalu.

Svi učesnici zatvorili su ovogodišnji festival pesmom “Ah sinku, sinku” omiljenu kompoziciju Tomaša Garika Masarika, prvog predsednika Čehoslovačke Republike.