Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Najvažnije  

Pad koncentracije polena biljaka u Pančevu

U vazduhu grada Pančeva u 37. kalendarskoj nedelji bili su zastupljeni poleni ambrozije, pelina, konoplje, štira, četinara, bokvice, trave i koprive.
Pad koncentracije polena biljaka u Pančevu

FOTO: Pixabay

Detektovane su visoke koncentracije polena ambrozije. Maksimalna dnevna koncentracija izmerena 12. septembra za polen ambrozije je 111 polenovih zrna/m3 vazduha.

U narednoj nedelji koncentracije polena ambrozije, pelina, štira i koprive će biti u stagnaciji. Koncentracije ostalih detektovanih vrsta polena će opadati.

Zavod za javno zdravlje u Pančevu redovno prati polen 24 alergogene biljne vrste značajne za naše podneblje u tri sezone cvetanja i na osnovu toga saopštava rezultate prisustva polena u vazduhu i procenjuje prisustvo određene vrste polena u narednoj nedelji.

U Pančevu se koncentracija polena prati u sezoni cvetanja drveća (od početka februara do početka maja), u sezoni cvetanja trava, borova i lipe (od maja do druge dekade jula) i u sezoni cvetanja korova (od druge polovine jula do početka novembra).

Alergeni poleni su najznačajniji prirodni alergeni koji izazivaju niz simtoma i oboljenja poznatih kao polinoze (polenska kijavica, konjuktivitis, dermatitis, bronhitis…), koje se periodično pojavljuju vezano za sezonu prisustva alergenih polena. Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih alergenih polena je polen ambrozije.