Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Pančevo: Počela Konferencija o značaju i stanju industrijskog nasleđa

Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo organizovao je danas konferenciju „Industrijsko nasleđe – značaj, stanje, mogućnosti“ u okviru Dana evropske baštine 2022. godine. Na taj način biće obeleženo i 300 godina od osnivanja prve pivare u Pančevu.
Pančevo: Počela Konferencija o značaju i stanju industrijskog nasleđa

FOTO: Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo

Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu istakla je da konferencija ima za cilj da ukaže na značaj, vrednosti i potencijale industrijskog nasleđa, da sagleda trenutno stanje u kojem se ono nalazi i mogućnosti za njegovo očuvanje uz prilagodljivu ponovnu upotrebu.

Na otvaranju Konferencije u Pančevu prisutne su pozdravili Dr Mirjana Đekić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu u ime Grada Pančeva.

Pre početka konferenciji učesnici su imali priliku da obiđu staro gradsko jezgro Pančeva i da se u plovidbi katamaranom “Panuka” upoznaju sa industrijskim nasleđem koje se može videti sa reke Tamiš, na obalama Pančeva.

Sutra će u Pančevu biti otvorena i izložba pod nazivom “50 za 50 – Oni su nas učili” nastala povodom obeležavanja jubileja pola veka od osnivanja Društva konzervatora Srbije.