Ekonomija   Najvažnije  

Siniša Mali: Penzije od 1. januara 20 odsto više nego sada

Penzije u Srbiji će od 1. novembra biti povećane za devet odsto, a od 1. januara za još 12 odsto. Tako će penzioneri sledeće godine imati penziju veću za više od 20 odsto nego sada, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.
Siniša Mali: Penzije od 1. januara 20 odsto više nego sada

FOTO: Ministarstvo finansija

On je beogradskim medijima rekao i da će plate u javnom sektoru od 1. januara biti povećane za 12,5 odsto i podsetio da je i minimalna zarada povećana za 14,3 odsto i da će sledeće godine prvi put preći 40.000 dinara.

Stendbaj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti

Ministar finansija izjavio je da misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Srbiju 20. oktobra i da će se tada sa tom međunarodnom finansijskom institucijom razgovarati o novom stendbaj aranžmanu, koji bi trebalo da pruži dodatni impuls reformama i sigurnosti ulaganja u Srbiji.

Prema njegovim rečima, za Srbiju aranžman sa MMF-om izuzetno važan i podsetio da je sa tom finansijskom institucijom saradnja počela 2015. godine, kao i da su nam pomogli da kroz dosadašnji reformski proces prođemo brzo i uspešno.

Ministar finansija je podsetio da neke druge zemlje imaju mnogo veći javni dug u apsolutnom iznosu, pa tako Francuska ima 2.900 milijardi evra javnog duga, Nemačka 2.482 milijarde duga, a naš dug je 31,5 milijardi evra.

Ministar je rekao da u budućnosti neće biti lako. On je podsetio da smo svake godine kupovali struju i da to nije ništa novo, samo je razlika u tome što je cena struje po megavat-satu bila 70 ili 90 evra, a sada je 400 ili 500 evra.