Južni Banat   Pančevo   Pančevo  

Manifestacija "U smiraj dana" održana u Deliblatskoj peščari

Tradicionalna manifestacija “U smiraj dana” održana je 25. septembra u Deliblatskoj peščari (naselje Leanka – 8 km od sela Dolovo).
Manifestacija "U smiraj dana" održana u Deliblatskoj peščari

FOTO: U smiraj dana, Dolovo

Manifestacija predstavlja ekološko-rekreativnu manifestaciju koja ima za cilj da predstavi prirodne, kulturološke i etnološke lepote zapadnog dela Specilalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“.

Organizovan je kulturno-umetnički program za brojne posetioce kao i tradicionalna šetnja Deliblatskom peščarom u smiraj dana. Dužina staze je 6 km.

U okviru šetnje učesnici su mogli da dođu i do najviše tačke u ovom delu Peščare, gde su prisutni imali priliku da uživaju u najlepšem zalasku sunca sa peščanih dina obraslih lekovitim biljem.

U blizini se nalaze i lokacije na kojima su snimani filmovi „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto 68.“, „Džingis Kan“, „Boj na Kosovu“, „Besa“, „Lafajet“, „Sveto Mesto“ i još mnogi drugi spotovi i dokumentarni filmovi.

Po završetku šetnje vratili su se na domaćinstvo Vojnov u naselju Leanka, gde su prisutni imali priliku da se upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja, uz bogat kulturno umetnički program i predstavljanje lokalnih udruženja, tradicionalnih proizvoda i domaće radinosti.

„U harmoniji sa prirodom i ovogodišnji posetioci upoznali su se sa tradicijom, zdravom hranom, mirisima lekovitog bilja, domaćim vinom i medom i barem na kratko bili ljudi prirode“, izjavio je Bojan Vojnov, koordinator manifestacije.

Članovi KUD „Banatski vez“ iz Dolova su izveli prigodan program u okviru manifestacije.