Kultura   Vršac   Južni Banat  

“Lutkina kuća” Narodnog pozorišta iz Beograda na sceni vršačkog pozorišta

Trećeg festivalskog dana “Vršačke pozorišne jeseni” vršačka publika provela je u „Lutkinoj kući“ Henrika Ibzena, a antologijsku dramu ovog skandinavskog velikana, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, izveo je ansambl Narodnog pozorišta Beograd, sa veličanstvenom Nadom Šargin u glavnoj ulozi.
“Lutkina kuća” Narodnog pozorišta iz Beograda na sceni vršačkog pozorišta

FOTO: Narodno pozorište "Sterija" Vršac

Predstava u stilu poetskog realizma publici je kroz prizmu savremenog sveta otvorila jasan vidik na ovo remek delo dramske književnosti koje dugo nije izvođeno na scenama srpskih teatara.

Podela i koncept Tatjane Mandić Rigonat ovu je dramu, nekada tumačenu kao svojevrsni feministički manifest, pozorišnoj publici vratila na najlepši način. I ove je večeri publika imala priliku da vidi vrhunsko pozorišno ostvarenje u duhu klasike, ali i izvedbu dostojnu najboljih festivala.

Druga predstava takmičarskog kruga 29. Festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“ ponovo je otvorila prozor u svet Ivana Sergejeviča Turgenjeva. Publika je uz ansambl Narodnog pozorišta Užice uživala u predstavi „Mesec dana na selu“, u režiji Milana Neškovića.

Dramaturškinja Jelena Mijović fokus stavlja na glad za ljubavlju i uzvišenim osećanjima, na borbi da se doživi život, oseti i preživi, dok likove jasno raslojava na predstavnike bogatih koji žive u iluziji da su gospodari svega, bez kompromisa gazeći sve pred sobom i na one „na nižim pregačama društvene lestvice“, koji nemaju vremena za dokolicu i uvek bivaju ugaženi i uništeni kao „kolateralna šteta tuđih letnjih strasti“.