Južni Banat   Kovin   Kultura  

Otvaranje 36. Oktobarskog likovnog salona u Kovinu 4. oktobra

Otvaranje 36. Oktobarskog likovnog salona u Kovinu zakazano je za utorak, 4. oktobra u 19 časova, u Centru za kulturu Kovin.
Otvaranje 36. Oktobarskog likovnog salona u Kovinu 4. oktobra

FOTO: Centar za kulturu Kovin

Autori i publika okupiće se na Dan opštine Kovin kako bi prisustvovali izložbi i nagradili aplauzima najuspešnije autore, žiri i organizatore za dovršen posao postavke ukupno 177 radova prispelih na konkurs za 2022. godinu.

Komisija u sastavu prof. Mirjana Šimunovački Šunjevarić, Miroljub Filipović Filimir, likovni umetnik i prof. dr Nikola Šuica, istoričar umetnosti sastala se i pregledala 177 prispelih likovnih dela na Konkurs za 36. Oktobarski likovni salon.Članovi komisije sagledali su dela raznovrsnih pristupa i orijentacija autora svih generacija i konstatovali su da je odziv bio u najvećem broju u poslednjih pet godina. Komisija izražava zadovoljstvo odzivom i kvalitetom ponuđenih dela. Sva dela su uvrštena u postavku salona. Po iskustvu iz ranijih sezona, određena je po jedna nagrada za svaku od četiri kategorije, kao i više pohvala. Kategorije su: slikarstvo; skulptura; grafika i crtež; fotografija i prošireni mediji (alternativne tehnike).

Pregled dobitnika priznanja za svaku od kategorija:

Slikarstvo / Nagrada: Milenko Mihajlović;

Pohvale: Dragan Zdravković, Zdravko Vučinić, Vesna Galjak, Dragan Bartula, Jagoda Živadinović i Zvonko Glavić;

Skulptura / Nagrada: Lena Jovanović;

Pohvale: Jelena Lazarević, Momčilo Janković, Vukašin Rajković, Nikola Marković i Julijana Protić;

Grafika i crtež / Nagrada: Radomir Đurić;

Pohvale: Sanja Brezičanin, Dušan Đokić, Tatjana Ratković Bosnić, Nela Stevanović i Suzana Vučković;

Fotografija i prošireni mediji;

Nagrada: Ljubomir Kojić;

Pohvale: Silvija Kovjenić, Andrej Isaković;

Mina Petrović i el gvojos (Želimir Gvojić);

Posebnu pohvalu dobija Violeta Marković za kaligrafiju.

Priznanje za delo ikonopisa dobila je Ana Nišavić.

Nagradu za najbolju samostalnu izložbu u periodu između dva Oktobarska likovna salona podelili su Fadil Šarki za izložbu “Retrospektiva” i Rajko Karišić za izložbu “Hilandar / Savremenici / Pogled odozgo”.

U Centru za kulturu Kovin kažu da postoji „najmanje 177 razloga“ za prisustvo otvaranju ovogodišnjeg likovnog Salona u utorak, 4. oktobra od 19 sati. Izložba 36. Oktobarskog likovnog salona biće otvorena do 28. oktobra 2022. godine.